BAE-Türkiye İş Forumu, “yatırımları artırın” çağrısıyla başladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) yer aldığı Körfez varyantı kapsamında Dış Ekonomik Bağlantılar Konseyi (DEİK) tarafından hayata geçirilmesi planlanan iş forumlarının üçüncüsü, İstanbul’da başladı. Abu Dabi’deki Emirates Palace Mandarin Oriental Oteli. .
İş forumunda iki ülkeden çok sayıda iş insanı, başta emlak, taahhüt, sanayi, tarım, gıda, bilişim ve bankacılık olmak üzere birçok departmandan bir araya geldi.
Etkinliğin açılışında konuşan DEİK Türkiye-BAE İş Kurulu Lideri Öz, iki ülkenin son 2 yılda hem yatırım hem de ticari faaliyetlerle inanılmaz bir işbirliğine başladığını söyledi.
Öz, “BAE, Türkiye’de bankacılık, limanlar, lojistik, sağlık ve gıda gibi alanlarda son 2 yılda yaptığı yatırımlar sayesinde inanılmaz bir ivme ile ülkemizde adeta ilk 5’e girdi.” söz konusu.
“Üçüncü ülkelerle işbirliği kurmanın zamanı geldi”
Türklerin BAE’nin tüm emirliklerinde farklı sektörlerde ciddi bir iş hacmine ulaştığını belirten Tevfik Öz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İki ülke arasındaki yatırım ve ticari faaliyetlerin yanı sıra BAE’li dostlarımız, kardeşlerimiz ve şirketlerimizle birlikte her zaman üçüncü ülkelerdeki iş birliğimizi genişletmek istiyoruz. Türk firmalarının son 10 yılda geliştirdiği ticari faaliyetler ve tecrübeler. Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin yanı sıra Afrika ülkelerinde de başarılı bir yıl geçirdiklerini dile getirerek, “Birlikte iş yapmak için BAE şirketleriyle güçlerimizi birleştirmenin zamanı geldi. Bugün ortada çok değerli Türk ve BAE firmaları var. Üçüncü ülkelerde neler yapılabileceği konusunda önemli çalışmalara başlamamızın zamanı geldi” dedi.
Öz, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti kapsamında BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan’ın katkılarıyla çok önemli anlaşmalara imza atılacağını bildirdi.
Yapılacak anlaşmaların iki ülkenin özel sektörlerinin birbiriyle daha yakın ve sıcak ilişkiler kurma şansını ortaya çıkaracağını ifade eden Öz, iki ülke liderlerine katkılarından dolayı teşekkür etti. Öz, “Çünkü bu, iki ülke halkının kültürel ve ticari faaliyetlerinin çok samimi bir şekilde önünü açabilecek bir ilişki oluşturdu.” söz konusu.
“Birçok branşta işbirliği yapabiliriz”
BAE-Türkiye İş Kurulu Lideri Abdullah Al Hameli, iki ülkenin ortasında çok eskilere dayanan bir tarihin olduğunu ve tamamen aynı dini inançlara ve kültürel alışkanlıklara sahip olduklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Al Nahyan’ın son iki yılda 4 kez görüştüğünü ve liderlerin ülkeler arasındaki ilişkilere büyük önem verdiklerini belirten Hameli, birbirlerini daha fazla anlamaları gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin BAE’ye ihracatının son yıllarda hızlanarak önemli bir noktaya ulaştığını belirten Hameli, “BAE firmalarının Türkiye’de ne kadar yüksek yatırımlar yaptığını görüyoruz. İki ülkenin ortasında yüksek bir potansiyel var. Sağlık, e-ticaret, yeşil ekonomi.Petrokimya, robotik, inovasyon, sanayi ve altyapı gibi alanlarda iş birliği yapabiliriz.İlham ve sinerji ön plana çıktığında çok farklı inovasyonlara imza atabiliriz.” dedi.
İki ülke arasındaki iş birliğinin önemine işaret eden Hameli, bunun gelecekleri için önemli olduğunu vurguladı.
İki ülke arasındaki yatırım fırsatları anlatıldı
Açılış konuşmalarının ardından sunumlarla katılımcılara iki ülkedeki yatırım fırsatları anlatıldı.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nden Rahim Albayrak, “Türkiye’de Yatırım Fırsatları” başlıklı bir sunum yaparken, BAE Uluslararası İş Geliştirme ve Ticaret Geliştirme Dairesi Başkanı Rashed Al Teneiji, BAE’nin yatırım ekosistemini paylaştı.
haber-dogansehir.xyz