Haber

Fatih Altaylı Cumhuriyetin 100. Yıldönümünde şunları yazdı: “Cehaletle Savaşı Kaybetmek Vatanı Kaybetmektir.”

Gazeteci Fatih Altaylı, internet sitesindeki köşesinde Cumhuriyetin 100. yılını kutladı.

Altaylı’nın yazısının en dikkat çekici kısımlarından biri şu: “Atatürk ve onun kurduğu Cumhuriyet olmasaydı, bugün köylerinde sömürge köylüsü olarak yaşayanlar, başka bir devlette doğup büyümek zorunda kalacak olanlar, belki İstanbul’a pasaportla girebilecek olanlar, bu ülkenin en önemli pozisyonlarından bazılarına girmeyi borçlu oldukları adama saygı duymuyorlar, bunun iki nedeni var. “Başka bir sebep olamaz.”Kelimeler vardı…

İşte Fatih Altaylı’nın Cumhuriyetin 100. Yılı ile ilgili yazısından bir bölüm…

Kaynak:https://fatihaltayli.com.tr/kose-yazi…

“Cumhuriyetimizin 100. yılı. Dalya, bugün ikinci yüzyıla doğru yolculuğumuza başladığımızı söylüyor. Yüz yıllık Cumhuriyet kolay bir şey değildir. Çevremizde bunu başarabilen çok az devlet var. Ruslar 1917’de kurdukları devleti yüz yıl yaşatmayı başaramadılar. İran, Irak, Suriye, Mısır, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Gürcistan, Azerbaycan yok. Hiçbirinin 100. yıl dönümünü kutlama şansı olmadı. Bizden başka.”

“Bu yüzden yüz yıl önemlidir. Yüz yıl yaşayacak bir devletin temellerini atmak kolay değil. Atatürk bu temeli atan kişidir” dedi.

“Ve bugün toplumun büyük bir coşkuyla kutladığı, toplumu yönetenlerin ise az bir coşkuyla kutladığı 100. yıl dönümünü, Mustafa Kemal Atatürk’ün adını anmadan kutlamaya kalkışmak, ancak büyük bir cehaletten veya çok daha fazlası olan bir ihanetten kaynaklanabilir. yüz yıl.”

“Atatürk ve onun kurduğu Cumhuriyet olmasaydı, bugün köylerinde sömürge köylüsü olarak yaşayanlar, başka bir devlette doğup büyümek zorunda kalacak olanlar, belki İstanbul’a pasaportla girebilecek olanlar, bu ülkenin en önemli pozisyonlarından bazılarına girmeyi borçlu oldukları adama saygı duymuyorlar, bunun iki nedeni var. “Başka bir sebep olamaz.”

“Ayasofya bugün Türk topraklarındaysa Atatürk sayesindedir. Bugün Ayasofya’nın minberinde elinde kılıçla oturabiliyorsan, onun sayesindedir. Bilin ki o olmasaydı o kılıç elinizde değil, başka bir yerde olacaktı! Bugün genç kuşaklar cephede en büyük emeği Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının verdiğini düşünüyor. Keşke böyle olsaydı. Savaş sırasında ve sonrasında asıl çaba cehaletle mücadeleydi. “Mustafa Kemal’in en geniş cephesiydi.”

“Ve müthiş bir kısır döngüden beslenen bir cepheydi. İhanet cehaleti körükledi, cehalet ihanete dönüştü. Atatürk’ün en önemli savaşı bu cehaleti yenmekti. “İhaneti önlemenin tek yolu cehaleti yenmek ve hainlerin can damarlarını kesmekti.”

“yüz. Her yıl Atatürk’ün adını anmaktan kaçınanlar, o günlerde İngilizlerle, Yunanlılarla, bütün düşmanlarla, emperyalistlerle iş birliği yapıp Atatürk’e isyan edenler, Cumhuriyet kurulduktan sonra da isyanlarından vazgeçmeyenlerdi. Bugün 100. yılımıza girerken, 101. yılımıza girerken Türkiye’deki bu hainlere hiç şaşırmıyorum: “Onlar 100 yıl önceki hainlerin çocukları, torunları, yurttaşları ve yozlaşmışlarıdır.”

“Fakat bilmeden o hainlerin emrine giren, ihanet ordusunda asker olan cehaletlere acıyorum. Ve bugün, 101. yılımızın arifesinde, en büyük sorunumuz ve belki de sonumuzu getirecek olan da budur. Atatürk bütün savaşları kazandı ve bizden sadece cehaletle savaşa devam etmemizi istedi. Bu savaşı kaybetmedik ama kazanamadık. 2. yüzyılda kazanmamız gereken tek savaş bu.”

“Bu savaşı kaybetmek vatanı kaybetmek demektir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu