Afyon’un kaymağını yabancı şirketler yiyor
Yenigün Gazetesi’nden Nurcan Etik’in aktardığına göre, Türkiye’de her geçen gün tarım arazileri yabancı şirketlerin eline geçiyor.
2024’ün Ocak ayında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki yabancı gerçek kişilere aktif olarak satış ve benzeri yollarla 28 milyon 318 bin 836 metrekare yüzölçümü kadar arsa, arazi, tarla, bahçe vb. nitelikli 17 bin 76 adet ana taşınmaz satıldığını açıklamıştı. Ancak tüzel kişi olan şirketlerin Türkiye’de ne kadar araziye sahip olduğuna ilişkin veri paylaşılmıyor. Afyonkarahisar’ın köylerinde muhtarlar, tarım arazilerinin yabancı şirketlere satılmasına isyan ediyor. “Geleceğimizi karartıyoruz” diyen muhtarlar, şirketlerin arazileri bir süre sonra birbirlerine devrettiğini, artık tarlalarının asıl sahiplerinin kim olduğunu bilmediklerini belirtiyor.
Son yıllarda ev satışlarının da başladığını vurgulayan muhtarlar, bu satışların en önemli nedenlerini ekonomik kriz ve köyden kente göç olarak görüyor.
Köylülerin yaklaşık 40 bin dönüm arazisi olduğunu belirten Üçkuyu Muhtarı Mustafa Karaca, “Sadece son bir yılda en az bin dönüm arazi satışı gerçekleşti. Hepsi de şirketlere satıldı. Şirketler önce tek tek arazileri alıyorlar sonra da birbirlerine devrediyorlar. Artık söyleyecek bir sözümüz kalmadı” dedi.
‘BİNLERCE DÖNÜM ARAZİ SATILDI’
Karakışla Muhtarı Kâmil Sert satın alınan tarım arazilerinin şirketler arasında el değiştirdiğini vurgularken, “Bizim köyümüzde neredeyse arazi kalmadı. Kimin aldığı da belirsiz. Araziyi satın alıyorlar bir bakıyorsunuz 2 ay sonra el değiştirmiş, topraklarımızın kimlere gittiğini takip bile edemiyoruz ” diye konuştu. Köylerinin Konya il sınırında olduğunu belirten Sert, “Köyümüz, ikisinin Konya’ya birisinin Afyon’a bağlı olduğu üç köyün arasında. O köylerde de durum aynı. Hatta Konya’daki bize yakın köylerde satılacak arazi kalmadı, her yeri sattılar” dedi. Kendilerine 10-12 km uzaklıktaki Afyon’a bağlı bir köyden şirketlerin 3 bin dönüm arazi aldığına dikkat çeken Sert, “Kimi diyor ki sahipleri İsrailli, kimi diyor Amerikalı. Araziler gidiyor da kime gittiğini bilen de yok. Ben şirketlerden tarla kiraladım. Kirayı her defasında farklı insanlara ödüyorum. Şimdi yine değişmiş mesela, kim alıyor bizim tarlalarımızı bilmiyoruz” açıklamalarında bulundu.
(EKONOMİ SERVİSİ)